A napokban volt egy komoly vitám arról, hogy ki és mikor alkotott valami igazán királyat a zenetörténelemben. Elgondolkoztam ezen, hogy érdemes-e ebből írni egy cikket, vagy tartsam meg magvas gondolataimat… De egy próbát megér, nem?

A címben szereplő állításra felkaptam a fejem, és azt mondtam, hogy ennyire vaskalapos gondolkodása nem lehet ennek az embernek, aki amúgy egy kellőképpen nyitott személyiség. Nem nevezzük nevén a bácsit. Számomra ez a kijelentés azt tükrözi, hogy az emberünk laza 25 évvel ezelőtt leragadt, és azóta nem képes tovább látni annál, hogy a GNR és a Nirvana stadionokat töltött meg…

Ráadásul isten bocsássa meg nekem, de szerintem

a GNR egy túlhájpolt semmi zenekar, akik a nyolcvanas években megszerzett hírnevükből élnek azóta is.

A Nirvana alkotott valamit, de annak is már ezer meg egy éve, azóta rengeteg tehetséges és újító zenekar volt a történelemben. Csak a rock színtérről beszélünk most – és a teljesség igénye nélkül pár ÚJÍTÓ név:

RATM, Pantera, Tool, Sepultura, Deftones, Kyuss,Mastodon, a tököm tudja milyen folk metal bandák stb.

Ez tényleg csak pár zenekar, akiket a nemzetközi felhozatalból csípek. Eléggé szemellenzősnek kell ahhoz lenni, hogy valaki ne vegyen észre mondjuk egy Toolt, ezt azért lássuk be. Nem is beszéltünk még a most marhára menő Ghost zenekarról sem, akik a pop és metal vékony mezsgyéjén táncolnak jobbra-balra. És ez még csak külföld, a hazai színtér tehetségeiről még egy szót sem ejtettünk. Apropó, ha a fent említett hét zenekarból nem ismersz legalább négyet, akkor azonnal tessék beiratkozni egy zenei továbbképzésre. Irány a Goggle meg a Youtube, fedezd fel a régi nagyokat és találj magadnak új zenekarokat.

Az ismeretségi körömben rengetegen vannak, akik nem képesek új zenéket keresni. Nem is értem:

nem hajt titeket a kíváncsiság, hogy valami újat ízleljetek, hogy valamit ti mutathassatok először a haveroknak, hogy nézd, mit találtam, mennyire király ez a banda…

Ez a hangulat nem hiányzik senkinek? Egyszerűen nem bírnám ki, hogy ne töltsek el azzal súlyos időt minden héten, hogy böngészem a YT-ot és az egyéb oldalakat valami friss és finom után. A modern technika világában pár kattintásra van minden, amire csak szükségetek van. Zenét miért nem tudtok keresni? Miért kell azt mondani, hogy én csak ezt hallgatom, mert az új szar! Srácok, irány, és keressetek a a következő hét napban valami új bandát, és kommenteljétek be a cikk alá.

Mutassátok meg, hogy számotokra milyen újat hozott a következő hét nap!

Mutassátok meg, hogy nem vagytok zombik, hogy van agyatok, hogy tudtok gondolkodni, hogy szükségetek van új impulzusokra, mutassátok meg, hogy nem éritek be azzal, amit leakarnak nyomni a torkotokon.

Előre is köszönöm.

A szerzőről

A jövőben én leszek a felelős, hogy a rock–metál világ nagyágyúiról minél több friss hírt és koncertbeszámolót kapjatok. Ígérem, nem leszek tétlen! Az igazán nagyok mellett pedig folyamatosan leereszkedünk az igazi mély underground pokolba is, hogy lássátok, mi megy a felszín alatt. Teljes magabiztossággal merem állítani, hogy rengeteg jó zenekar van (nem csak hazánkban) hanem külföldön is, akik nem kaptak eddig kellő figyelmet. Ebből a mocsokból származom én is, így garantálom, hogy nem fogtok unatkozni, ha minket választotok! Ha esetleg szeretnétek a zenekarotokról egy velős kritikát, keressetek engem!

Szólj hozzá!