Újabb tüskét találtam, ami elkezdte szúrni a tenyerem, itt vagyok újra… Mi más lenne alkalmas a csőr újabb bökdösésére, mint a nő vs. férfi témakör.

Ha most valami metal dalt írnánk, akkor simán csak punci lenne a dal címe. De miért is jött ez most elő?

"

Kisfiam a nőkkel tisztességgel kell bánni, kedvesen kell viselkedni velük!

"

 – hangzott a mondat nagyanyám szájából, mikor még talán az óvoda középső csoportját tapostam, és meghúztam a Csilla haját. Én voltam a rossz srác, de hát a Csilla meg fellökött, miközben mi azon vitáztunk a fiúkkal, hogy melyik tini nindzsa teknős a menőbb. Ez csak egyetlen eset, de a Csilla nem lett leszidva, pedig a lányokkal is ugyanúgy kell bánni, nem?

Szóval, nézegetem az internetet, szörfözök, hogy már egyáltalán ne kelljen divatos kifejezéssel élnem, s mit látok? Egy dobos csajról videó, aki éppen Guns N’ Rosest dobol és mindenki odavan, hogy baszkiiii, de jól tolja. Ez nem új keletű dolog, láttunk már pár ilyen videót. Biztos emlékeztek Jesse Greenbergre. Ja, így nem? És, ha azt mondom, hogy a csöcsös csaj, aki a High Way To Hellt tolta akusztikus gitáron? Na ugye, hogy egyből megvan, kire is gondolok. És ha azt mondom, hogy Meyetal Cohen? Srácok, nem ér Google-t használni! Fejből tessék megmondani, hogy mit tett le a hölgy az asztalra! Amúgy semmi extrát, csak Toolt dobolt. Oké, Toolt dobolni extra, de értitek, ha ezt egy pattanásos tini tolja zsíros hajjal, akkor azért nem kapott volna több, mint hatmillió megtekintést.

Na, és így ezzel a két remek példával el is érünk ahhoz, amit nem értek. Ha mindenki azt hangoztatja, hogy a csajok mennyire egyenlőek a srácokkal, akkor miért is lesz egy középszerű GNR coverből több milliós megtekintés? Ja, csak mert az ázsiai kislány harisnyakötőben és melltartóban tolja a Welcome To The Jungle-t dobon? Ennyi elég a több milliós megtekintéshez? Csak mert akkor verbuválok pár szexis csajt, és hipp-hopp meglesz a több milliós megtekintésem.

Stip-stop, nem ér lenyúlni az ötletem!

Mondjuk, már azzal is nagy sikerem lenne, ha én tolnám melltartóban… Kicsit kiábrándító, mikor mindenki azt hangoztatja, hogy mennyire egyenlőek a csajok ebben a szakmában, ebben a szcénában. És most tök nyolc, hogy milyen zenét toll. Sajnos, ez nem így van. Még mindig nem azt nézitek, hogy ki mennyire tehetséges, ki mennyire jól tolja a hangszeren, nem.

Mekkora a csöcse és mennyi húst mutat…

Ez számít csak, ez elég egy komolyabb nézőszám generáláshoz, ami még mindig kurvára szexista és iszonyatosan gáz a huszonegyedik században.
Miért más az, ha egy lány gitározik? Neki nehezebb? Nekik összekötik az első két évben az ujjaikat és ettől olyan nagy szám, ha eltol egy AC/DC dalt vagy egy SOAD-ot? Oké, ügyes, tudja azt a technikát, amit valaki megírt már egyszer, de akkor is.

Mitől olyan extra az, ha egy nő zenél?

Most jöhet az a kifogás, hogy ez egy férfias szakma, a pasik vannak túlnyomó többségben, de le kéne dobni a picsába már, hogy ő csaj és jaj, de jól játssza XY dalát. Amikor ezt mondjuk eltolja egy tízéves kisgyerek ugyanúgy. Az le van szarva, az csak egy kissrác. Lényeg a lényegben, mert ma hallottam, hogy ezt így kell mondani: ne engedjétek, hogy lemerüljön a batéria (ez meg 1-es villamos szleng, ha nem tudnád) csapassátok a metalt, írjatok SAJÁT számokat, ne máséval villogjatok. Szeressétek, amit csináltok és adjátok bele a szívetek lelketeket.

Attól lesz ugyanis tényleg fasza valami (jó eséllyel). Ennyi tanácsom lenne, és felejtsük el ezeket a kliséket.

Béke, Szeretet, Metal!

Fotó: Samantha Maloney

 

A szerzőről

A jövőben én leszek a felelős, hogy a rock–metál világ nagyágyúiról minél több friss hírt és koncertbeszámolót kapjatok. Ígérem, nem leszek tétlen! Az igazán nagyok mellett pedig folyamatosan leereszkedünk az igazi mély underground pokolba is, hogy lássátok, mi megy a felszín alatt. Teljes magabiztossággal merem állítani, hogy rengeteg jó zenekar van (nem csak hazánkban) hanem külföldön is, akik nem kaptak eddig kellő figyelmet. Ebből a mocsokból származom én is, így garantálom, hogy nem fogtok unatkozni, ha minket választotok! Ha esetleg szeretnétek a zenekarotokról egy velős kritikát, keressetek engem!

Szólj hozzá!