A DeadLensKult egyik alapelve, hogy csak a minőségről ír. (Néha annak hiányáról is.) Ezért kiemeljük az este legjobb pillanatait, tehát nem lesz hosszú írás. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MaHaSZ) által rendezett díjátadón tizenkét hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat.

Az est műsorvezetői Pásztor Anna és Abaházi Csaba voltak, előbbit inkább hagynánk a szokásos szerepben, mert az jobban megy neki, ez nem az ő ligája volt. A már inkább Story-gálához hasonlítható celeb-eseményen ott volt a mulatós műfaj krémje, akiknek kötelező megjelennie a pompában, noha a ma zenei értéket képviselő világhoz annyi közük van, mint a Dagály arénának a tervezett költségvetéshez. A színpadi produkciók közül a Group ‘n’ Swing nyitó- és záróműsorát, valamint Rúzsa Magdi energiától duzzadó két népdal-pop mixét.érdemes kiemelni. Utóbbi meglepően zseniálisra sikeredett, persze ehhez nagyban hozzájárult Madarász Gábor gitárfenomén. Élmény nézni, ahogy bánik a hangszerével, innen is a kalapunkat emeljük Rúzsa Magdinak és zenekarának. Magdi amúgy díjat is nyert a hazai pop-rock kategóriában.

Az este talán legjobban megfogalmazott riportja pedig kétségkívül Kiss Tibi és Varga Líviusz (Quimby) nevéhez köthető, a szarkasztikus humorral tarkított beszélgetés talán Abaházi Csabának volt a legkínosabb, mert ekkora fityiszt talán még soha nem mutattak neki beszélgetőpartnerei. Kiss Tibi megjegyezte, hogy egy zenésznek pályája során az első díj a legfontosabb, hogy utána szépen el tudjon lavírozni az életműdíjig, amikor megköszöni neki a szakma, hogy egyáltalán létezett. A köztes időt pedig szórakozással tölti. Tehát két díj kell egy zenekarnak, az első és az utolsó, mert a többi nem lényeg. Mindezt olyan kisstibisen, egy levegővel kb. 5 percig darálta bele a mikrofonba, a publikum pedig dőlt a röhögéstől, és nagyobb tapsot kapott, mint bármelyik győztes.

A hard rock kategóriában nyertes ASPHALT HORSEMEN egy nem szokványos performansszal készült a díj átvételére. Papírról olvasva éltették a rockzenét, és megköszönték tényleg mindenkinek, akik még támogatják a rock hazai menetelését. Ha nem ismerném a zenéjüket, akkor már eme produkció láttán is meghívnám őket egy koncertre. Volt olyan győztes, aki nehezen mondott ki két összetett mondatot. Persze, értjük mi, hogy zavarban vannak, de könyörgöm, a jelöltek készüljenek egy nem tőmondatos köszönetnyilvánítással,  ami tükrözi a személyiségüket. Adják el magukat a nézőnek (helyben és a képernyők előtt egyaránt) és a temérdek koncertszervezőnek (helyben és a képernyők előtt egyaránt). Lássák, hogy mit tudnak éles helyzetben. De mivel nem az átvételért jár a díj, hanem a letett munkáért, ezért természetesen mindenkinek jár a gratuláció.

Csak  egy Charlie Watts engedheti meg magának, hogy egy interjú alkalmávala feltett kérdés után elhallgatott, majd pár másodperc szünet után felállt és annyit mondott:

"

Engem nem azért szeretnek, mert beszélek!

"

És ezzel a lendülettel elhagyta a sajtótájékoztatót. De ő a Stones dobosa.

Akiket imádtunk az este folyamán: Palya Bea és Jónás Vera, akik olyan cukik voltak (ha lehet ilyet mondani), hogy legszívesebben zsebre raktuk és hazavittük volna őket. És nem mellékesen megérdemelten kapták meg a díjaikat. Ahogy minden más jelölt is, mert alkotnak. Valaki 300 hangból rakja össze jazz lemezét, valaki 2 billentyű lenyomásával mulatós hanganyagát. Ízlésekről nem vitázunk, csak néha megírjuk, ha valami szar, és ez részünkről nem vitaalap.

A gála utolsó két díjazottja két életműdíjas volt: Fenyő Miklós és Nemes László (hangmérnök). Innen is gratulálunk a két legendának, isten tartsa meg őket még nekünk jó sokáig. Ezek igazán felemelő pillanatok voltak. A Group ‘n’ Swing ezután előadott egy Fenyő-életműmixet, egy dalba belesűrítette a legnagyobb Hungária és Fenyő slágereket. Csillagos ötös előadás volt, így kell ezt csinálni.

Szóval a díjátadó több kellemetlen pillanatot okozott, mint önfeledt örömet, ezért a gála végeztével mindenki belevetette magát a svédasztal kínálta finomságokba és a pult csapolta italokba. Indult az igazi gála, az igazi megmutatás, az igazi ki ismer több embert a teremben verseny. Jó magyar szokás szerint  púpozott tányérokkal lavírozó emberek tömött sorokban próbáltak minél több falathoz hozzájutni, hogy a végén a felét se egyék meg annak, amit kiszedtek.

Gratulálunk a nyerteseknek!


1. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele
PAJOR TAMÁS / ÁMEN – Fénykor (szerzői kiadás)

2. Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele
DAVID BOWIE – Blackstar (Sony Music)

3. Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele
RÚZSA MAGDOLNA – Érj hozzám (Magneoton)

4. Az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele
BRUNO MARS – 24K Magic (album) (Magneoton/Warner Music)

5. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele
JÓNÁS VERA EXPERIMENT – Tiger, Now! (Launching Gagarin Records & Management)

6. Az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele
RADIOHEAD – A Moon Shaped Pool (XL Recordings)

7. Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele
BELAU – The Odyssey (szerzői kiadás)

8. Az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele
THE XX – On Hold (Young Turks Recordings)

9. Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele
HŐSÖK – Lepörög a film / Életút / Felejtés / Ha én lennék a főnök / Legjobban / Menj tovább / Nem vagy egyedül (Gold Record)

10. Az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele
DRAKE – Views (Universal Music)

11. Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele
ASPHALT HORSEMEN – Brotherhood (GrundRecords)

12. Az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele
METALLICA – Hardwired…To Self-Destruct (Universal Music)

13. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele
MÁRIÓ – Duett Album (ko records)

14. Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele
RAKONCZAI IMRE – Az éjszaka fényei (Schubert Music Publishing)

15. Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele
FARKASHÁZI RÉKA ÉS A TINTANYÚL – Bumm, Bumm, Bumm (Tom-Tom Records)

16. Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele
PÉTER KASZÁS – Infinity Project (Magneoton)

17. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele
PALYA BEA – Tovább nő (szerzői kiadás)

18. Az év felfedezettje
LÓCI JÁTSZIK (Prime Event Management)

Életműdíj
FENYŐ MIKLÓS

Szakmai életműdíj
NEMES LÁSZLÓ

Fotó: Fonogram (official)

A szerzőről

Fesztiválzabáló és léggitár gyilkos vagyok. A rockzene nekem az, ami a régészeknek Attila sírja. Keresem és kutatom. Az más kérdés, hogy én tudom, hol temették el Attilát, de eddig senki nem kérdezett meg róla. Ahogy én sem kérdeztem meg egy régészt sem, hogy miért kell elbutulnia a mainstream zenének. Előszeretettel ragadnak el az érzelmek, és olykor utolér a nosztalgia, amikor még nem vettünk fel telefonnal koncertet, hanem helyette idegenekkel pogóztunk. Ahogy még most is, mert régi vágású gyerek vagyok. Sör és Rock and Roll!

Szólj hozzá!