Vannak zenekarok, akik olyan hisztéria faktorral rendelkeznek, amit egyszerűen egy földi halandó nem is érthet meg. Vagy mégis? Ennek próbálunk most kicsit utánajárni, hátha sikerrel végződik a kalandunk.

A cikk apropója az, hogy 2018-ban – több mint EGY ÉV múlva – újra Budapestre látogat a Metallica. Olvastam vicces bejegyzéseket, amikben szidják a szervezőket, hogy „csak” a Papp Lászlóba hozzák őket, illetve mekkora köcsögség már, hogy ide külföldiek is vehetnek jegyet. Ezek az elmés kommentek sarkalltak arra, hogy kicsit megnézzem jobban ezt a hisztérikus eseményt.

A Metallica nem először jár nálunk, noha nem az a zenekar, aki kétévente erre kanyarodik. Azért a környező országokban szinte minden évben el lehet kapni Ulrichékat, aki akkora fanatikus, az ezt meg is teszi. Plusz nem annyira drága egy ilyen prágai vagy bécsi buli manapság. Max harmincezerből megvan az ember kényelmesen, és akkor még valami pólót is vett magának jó borsos áron. De mégis, mi a francért van itthon ebből ekkora őrület? Miért foglalkozik már két hete mindenki ezzel a koncerttel, miért fogytak el a jegyek pikk-pakk, mikor azért, lássuk be, minden idők leghíresebb rockzenekara már közel sem csillog annyira, mint Salamon töke. Az utolsó albumuk számomra kimondottan csalódás, mert az erős felvezető Hardwired után egy közepesen langyos levest kaptunk, amiben oké, van hús, van zöldség, de mégsem kérsz belőle repetát. Ellenben anno a Death Magnetic, véleményem szerint, egy sokkal jobb album volt. Egy új Metallicát mutatott, akik nem akartak megfelelni az elvárásoknak.

De most nem is ez a lényeg, hanem miért pont a Metallica?

Oké, elismerjük, hogy az első négy album alapmű, ezzel senki sem vitatkozik. Szerintem még a St. Anger is egy kurva jó lemez. De mitől van olyan reklámja ennek a zenekarnak, amitől mindenki gondolkodás nélkül kiüríti a pénztárcáját hó végén? Miért képesek az emberek három hétig vajas kenyéren élni, csak meglegyen a kiemelt állójegy? Mi késztet valakit arra, hogy megvegyen egy több százezres jegyet csak azért, hogy találkozzon a zenekar tagjaival?

Emlékszem, jó pár évvel ezelőtt az AC/DC koncertre már nem kaptam kiemelt állót. Mai napig bánom, hogy aznap nem lógtam el a suliból és vettem meg korábban a jegyemet, de akkor is egy jó bulit volt. Aztán ebből tanulva, a World Magnetic Tourra már kegyetlen korán kimentem, lógtam az iskolából is, és fagyoskodtam reggel két órát, de meglett a kiemelt állójegyem életem legszarabb Metallica-koncertjére. És a lelkesedés az emberekben azóta sem hagyott alább. Kifizetik a drága Metclub tagságit, csak azért, hogy előbb legyen jegyük, és mindent félredobnak, mert

"

EZ A METALLICA, BAZ’MEG!

"

De gondolkodjunk már el egy egészen kicsit. Tavaly miért nem volt ilyen őrület, amikor a Black Sabbath a búcsúturnéját nálunk kezdte? Ember,

A SABBATH!

Nem a szomszéd Joli néni unokájának tízévesekből álló zenekara, hanem az a banda, aki megteremtette nekünk a metált. Náluk nem volt ekkora hisztéria, pedig azért, lássuk be, hogy sokkal, de sokkal nagyobb szerepük volt a zenetörténelemben, mint Hetfieldéknek. Oké, ők is tettek jócskán az asztalra, de azért na…

Ugyanígy nem értem: a Slipknoton sem volt ekkora őrület. Oké, kisebbek, de ők a következő generáció. Nagyobb slágergyáros kevés van, mint a horrorbrigád. ÉS! Még náluk is szépen vettek az emberek a meet & greet jegyeket, pedig azok sem két fillérek voltak, hanem egy SPAR-ban dolgozó pénztáros néni komplett havi fizuja. Értem én, hogy legenda ez a zenekar, értem, hogy ott voltak a nyolcvanas években, amikor minden új volt, és megalkottak olyan alapműveket, amiket az anyatejjel kellene magunkba szívni, de akkor is…

Azt hittem, a Foo Fighters-koncert miatt lesz embertelen hisztéria, de tévedtem. Pedig aztán ők is ott vannak a top-aréna-rockzenekarok közt, mégsem olvastam sehol, hogy

"

ÚRISTEN, HOGY FOGUNK ELFÉRNI???

"

A múlt héten még azt olvastam, hogy a csóró magyarnak csak az Akela meg a Pokolgép van, most meg meghülyült a fél ország. Hogy is van ez? Igazából, nem akarok én senkit bántani, ha a DOWN jönne vissza hozzánk, én is összepisilném magam és rohannék jegyet venni, ahogy lelkendezve ugráltam akkor is, amikor megtudtam, hogy jön a Mastodon.

Csak van egy rés a boldogság meg a mánia között. De én azt kívánom mindenkinek, aki kilátogat a koncertre, hogy érezze nagyon jól magát! Akik meg tényleg felteszik ezt a “Miért nem csak magyarok vehetnek?”-kérdést, azok erősen nézzenek magukba. A mai világban ilyen kijelentést tenni eléggé szánalmas.

És, srácok, na meg persze hölgyeim! Irány a sok-sok koncert! Tessék menni nemcsak a Talicskára, hanem mindenre, ami csak egy fikarcnyit is érdekel titeket! Ismerjetek meg új zenekarokat, hallgassatok sok jó új zenét!

A szerzőről

A jövőben én leszek a felelős, hogy a rock–metál világ nagyágyúiról minél több friss hírt és koncertbeszámolót kapjatok. Ígérem, nem leszek tétlen! Az igazán nagyok mellett pedig folyamatosan leereszkedünk az igazi mély underground pokolba is, hogy lássátok, mi megy a felszín alatt. Teljes magabiztossággal merem állítani, hogy rengeteg jó zenekar van (nem csak hazánkban) hanem külföldön is, akik nem kaptak eddig kellő figyelmet. Ebből a mocsokból származom én is, így garantálom, hogy nem fogtok unatkozni, ha minket választotok! Ha esetleg szeretnétek a zenekarotokról egy velős kritikát, keressetek engem!

Szólj hozzá!