Lélekbe markoló monológokkal aláfestett, kézzel rajzolt mozgó víziók az emberről. Megnéztük Magyarósi Éva kiállítását a Deák Galériában.

Az Oktogontól kőhajításra, a Deák Galériában egy furcsa terepasztal áll a földön, vele szemközt a falon pedig egy tévé képernyője lóg. A terepasztalon különböző formájú kis üvegházacskák állnak, körülöttük szimbólumokkal telerajzolt kövek hevernek.

A képernyőn erőteljes víziók táncolnak. Geometriai formák rajzolódnak ki a fekete térben, szerves anyagok növekednek, hullámoznak, groteszk fák hajladoznak, fények táncolnak, eltorzult emberalakok jönnek-mennek, hajlonganak ugrálnak ide-oda. Minden mozgóképen látszik, hogy ceruzarajz alapúak. Az egész torz és kaotikus, de valahogy mégis lebilincseli az embert. És ez még csak a kép.

"

Várjon, mindjárt felhangosítom!

"

– mondja a galériában dolgozó fiatalember, majd így is tesz. Mentségére szóljon, hogy szombat délelőtt van és én vagyok az első vendég. Női hang tölti meg a termet. Álmokról, látomásokról mesél. Meg érzésekről. A lélek a téma, a szeretet, az emberi kapcsolatok, a gyereknevelés, a szerelem.

Olyan érzésekről mesél, olyan élményekről, amelyeken mindannyian átmentünk. Mégis nagyon érdekes látni, hogy ezek az egyszerű érzések és élmények milyen érdekesen csapódnak le egy érzékeny művész lelkében. Hogy milyen látomásokat képes kihozni belőlük. Mert mondanom sem kell, a narrációval aláfestve, a vizuális káosz elemei értelmet nyernek, és nagyon is, mert az ember csak annyit tud kinyögni az orra alatt: „Hűha!”.   

A művész, Magyarósi Éva lényegében az installációt, az animációt és a rajzot vegyíti a képeken. A végeredmény egyfajta vizuális napló.

A kiállítótér közepén felállított hatalmas terepasztal váza a művész saját ágyát szimbolizálja, amely központi szerepet tölt be életében, hiszen egy hasonló méretű ágyat oszt meg ő maga is férjével és három gyermekével.

"

Az Éden történetkör 10 epizódból álló animációs sorozatot takar. Tíz gondolatkísérlet az élet aktuális helyzeteiről, globálisabb értelmezésben az utóbbi évek megváltozott szemszögéből: hogy tud megvalósulni a művészi tevékenység a gyerekek mellett, a párkapcsolati ügyek reményteli és éppen elfogadó feszegetése, a múlttal való leszámolás és előretekintés a jövő lehetőségeit mérlegelve. A személyes hangvétel célja a feloldozás. Bárkivel megtörténhetnek ezek a felnőttmesék/

"

 – mondta Magyarósi Éva.

A galéria előterében egy kis vizuális bemelegítő kapott helyet. Ceruzarajzok sorakoznak a falon. Ezek gyakorlatilag az animáció előtanulmányai, bár szerintem több értelme van a filmek megtekintése után szemügyre venni őket. Érdekesebb utólag összerakni a kiindulópontokat.  Akárcsak az installáció vagy a videók, a papírmunkák is a személyesnek és az univerzálisnak, az intimnek és a nyilvánosnak a folyamatos összefonódásában valósulnak meg, egyes konkrét/valós pillanatokat ábrázolva a művész saját életrajzából, melyek kollektív tapasztalatokkal és emlékezettel mosódnak össze.

Magyarósi Éva – Éden
2017. január 19 – február 18.
1066 Mozsár utca 1.

Nyitva tartás:
Szerda – Péntek: 12-18 óra
Szombat: 11-16 óra

Magyarósi Éva (1981, Veszprém) a Moholy nagy Művészeti Egyetem Vizuális Tanszékének animációs szakán végzett 2005-ben. Elsősorban animációs filmrendezőként ismert, de rendezett báb animációt (Szerelemhús, 2004), reklámot (Logo, 2004) és videoklipet (Budapest Aerobic, 2005) egyaránt. Díszlettervezőként filmekben, színházi rendezésekben, és performanszokban közreműködött. Művei számos magán és közgyűjteményt gazdagítanak. Jelenleg a rangos Kochi-Muziris Biennálén szerepel Indiában.

 

A szerzőről

Kétgyerekes családapa vagyok. Sok minden érdekel. Írtam már kultúráról (ANTROPOS.HU, kikötő online), fociról (FourFourTwo.hu), rockzenéről (ROCK INFORM), a reklámszakmáról (marketinginfo), gazdaságról (ORIGO), belpolitikáról (ORIGO) és általánosságban zenéről (ORIGO). Az újságírás előtt-mellett-közben voltam marketing asszisztens, parkettakereskedő, média-tanácsadó és képregénybolt-vezető is. Régebben zenéltem is, én voltam a dobosa a Wertigo, a Tub Snipes, a Grindhouse és a Dark Dudes Rising zenekaroknak. Kedvenc hobbim, hogy a lányaimmal kavicsokat dobálunk a pocsolyákba.

Szólj hozzá!