Egy könyvben az illusztráció nem csak ábrázolja a szöveg tartalmát, hanem ki is egészíti azt. Az irodalmon belül persze nyilván a meseirodalomban van különös jelentősége ennek az ábrázolási formának. Ebben a műfajban örvendetesen sok nagy kaliberű illusztrátor bukkant fel. Békés Rozi mindenképpen ott van köztük.

Rajzai valósággal megelevenítik a helyzeteket. A művész alkotásain a karakterek messze nincsenek aprólékosan kidolgozva, és pont azért nincsenek, mert a művész pár vonásból képes élő, érző karaktereket alkotni, megtalálja azt a néhány vonalat, és görbét, ami elég ehhez. Annál kidolgozottabbak a hátterei, amelyek nagyba hozzájárulnak a fent említett megelevenedéshez. Figurái mozdulataikban, arckifejezésükben a humort és a drámát egyaránt megjelenítik.

A művész alkotásaiból a Petőfi Irodalmi Múzeum egy eldugottabb szegletében nyitottak kiállítást (a helyben dolgozó hölgyek is alig találták meg, amikor betoppantunk kíváncsian). A tárlat mennyiségre elég szerény, a legalaposabb műértő is kivégzi 5 perc alatt. Minőségre viszont már annál tartalmasabb. Megdöbbentő látni, hogy az alkotó milyen erős hatással volt a vizuális kultúránkra. A kiállított képek stílusa ezerféle emléket, benyomást, bevillanást hoz elő bárkiből, aki Magyarországon nőtt fel az elmúlt 30 évben. Békés stílusa a rajzfilmektől a reklámszakmán át a karikatúrákig ezer és ezer formában jelen volt  és van is mind a mai napig.

Békés Rozi 1980-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) könyvművészeti szakán. Azóta grafikusként, illusztrátorként, tanárként dolgozik. A 90-es években jelmez- és díszlettervezőként is tevékenykedett színházban és filmben. Játszott amatőr színházi csoportban, valamint foglalkozott absztrakt színházi kísérletekkel. Tervezőgrafikát, illusztrációt tanít a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban. Jelenleg doktorandusz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 

Elismerései:

Az Év Gyermekkönyv Illusztrátora Ibby Díj 2009, Ibby Honour List 2010,
Ferenczy Noémi Díj 2012,
Szép Magyar Könyv Oklevél és Különdíj 2014, Szép magyar Könyv Díj 2015,
Szép Magyar Könyv Oklevél 2016

Helyzetek és karakterek – Békés Rozi irodalmi illusztrációi
Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)
A kiállítás szeptember 3-ig látogatható.

A szerzőről

Kétgyerekes családapa vagyok. Sok minden érdekel. Írtam már kultúráról (ANTROPOS.HU, kikötő online), fociról (FourFourTwo.hu), rockzenéről (ROCK INFORM), a reklámszakmáról (marketinginfo), gazdaságról (ORIGO), belpolitikáról (ORIGO) és általánosságban zenéről (ORIGO). Az újságírás előtt-mellett-közben voltam marketing asszisztens, parkettakereskedő, média-tanácsadó és képregénybolt-vezető is. Régebben zenéltem is, én voltam a dobosa a Wertigo, a Tub Snipes, a Grindhouse és a Dark Dudes Rising zenekaroknak. Kedvenc hobbim, hogy a lányaimmal kavicsokat dobálunk a pocsolyákba.

Szólj hozzá!