Elvis nélkül a világ egy igen csendes hely lenne, a mai zene alapjait tette le, a valaha élt legnagyobb hatású könnyűzenei ikon. A Király megfestette a csendet. A Rock and Roll nélküli csendet.

Elvis Presley mint kulturális ikon, Elvis, a Rock ‘n’ Roll királya, vagy egyszerűen csak a Király. Gyakorlatilag a világ leghíresebb könnyűzenei énekese mind a mai napig. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert. Emellett 1971-ben a Grammy Életműdíját is neki ítélték.

Elvis 1935 január 8-án született Tupelóban. (Amúgy szintén január 8-án született David Bowie és Robby Krieger is.) Volt egy ikertestvére, Jessie Garon, aki sajnos halva született. Tizenegy éves korában kapta első gitárját, amelyen hamar megtanult játszani. Tinédzserkorában kezdte el hordani jellegzetes hajviseletét, amiért kezdetben az iskolában kinevették, olykor meg is verték. Zenét sohasem tanult és énektanárhoz sem járt. Tehetségét kizárólag a rádióban illetve lemezekről hallgatott zeneszámokra alapozta, főként blues, rhythm and blues dalokra koncentrálva. Szintén ekkor festette haját feketére (ugyanis eredeti hajszíne szőkésbarna volt).

1954-től, amikor megjelent első kislemeze, a That’s Alright Mama, egy csapásra híres lett Amerikában a sok tévészereplésnek köszönhetően ő lett a Világsztár megtestesítője. A rock and roll királya! Bár akkoriban az anyukák nem igazán szerették szexuális töltetű csípőmozgását, ezért gyakran ki is kapcsolták a tévét, hogy a gyerekek ne lássák, mégis a kor megkerülhetetlen alakja lett. Minden téren. Mindezt további slágerek, sőt filmes szerepek követték. 1958-ban katonai szolgálatot teljesített, és emiatt átmenetileg felhagyott a zenei karrierrel. Az akkor már óriási sztár további népszerűségre tett szert azáltal, hogy meg sem próbált kibújni a sorkatonai szolgálat alól. Két évig volt katona, még a média is tudósított a bevonulásáról.

Visszatérése a hatvanas években felemásra sikerült, ugyanis javarészt filmszínészként foglalkoztatták, azonban filmjeit és a hozzájuk tartozó filmzenei albumokat néhány kivétellel a kritikusok nem értékelték túl sokra. 1968-ban végül visszatért a zenei színpadra, és hét év kihagyás után ott folytatta, ahol abbahagyta. 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül. Élete vége felé gyógyszerfüggőségtől szenvedett, amely megviselte szervezetét. Negyvenkét éves korában, 1977-ben hunyt el.

"

Az emberek azt gondolják, hogy megőrültél, amikor olyan dolgokról beszélsz, amit ők nem értenek.

"

Becslések szerint több mint egymilliárd lemezt adott el karrierje során, és a lemezeladások száma nem csökken évtizedekkel halála után sem. Érdekesség, hogy soha nem koncertezett Európában. Igazából az amerikai kontinensen kívül nem lépett fel. Mindössze öt olyan koncertet adott, ami nem az USA-ban volt. (Egy turné alkalmával lépett fel öt alkalommal Kanadában.) Elvis legendás birtoka, Graceland ma is nyitva áll a rajongók előtt, és a washingtoni Fehér ház után az USA második legnépszerűbb turistanevezetessége. Még a király életében történt, hogy a szigorú biztonsági intézkedések ellenére egy rajongójának sikerült beszöknie az épületbe, de pechjére Elvis éppen nem volt otthon. Ennél a ténynél már csak a behatoló személye érdekesebb, ugyanis ő nem volt más, mint a későbbi rocksztár, Bruce Springsteen! A másik ikon, aki hívatlanul próbált meg bejutni Elvishez, Jerry Lee Lewis volt – őt végül megbilincselve vitték el a rendőrök.

Elvis Presley nélkül talán még én is a tévét nézném ma, nem tudom milyen zenét hallgatnék, hisz Tőle indul a ROCK AND ROLL. Kapcsold ki a tévét, és hallgass zenét. Bármilyet! Elvis keze benne lesz, bármit raksz a lejátszóba.

 

A szerzőről

Fesztiválzabáló és léggitár gyilkos vagyok. A rockzene nekem az, ami a régészeknek Attila sírja. Keresem és kutatom. Az más kérdés, hogy én tudom, hol temették el Attilát, de eddig senki nem kérdezett meg róla. Ahogy én sem kérdeztem meg egy régészt sem, hogy miért kell elbutulnia a mainstream zenének. Előszeretettel ragadnak el az érzelmek, és olykor utolér a nosztalgia, amikor még nem vettünk fel telefonnal koncertet, hanem helyette idegenekkel pogóztunk. Ahogy még most is, mert régi vágású gyerek vagyok. Sör és Rock and Roll!

Szólj hozzá!