Az idei év sem kímélt minket, legendák vették a kabátot és csukták be maguk mögött az ajtót, hogy oldjuk meg magunk a felhígult és egyéniség nélküli zenei kultúránkat. Ők megtették, amit megtehettek. 2015 december 28-án a rockzene egyik állócsillaga, Lemmy hagyott magunkra, idén pedig a popzene csillaga, George Michael gondolta úgy, hogy a nagy egyéniségek kora lejárt.

Az idei év nagyon nehezen indult, egyenesen a földbe lettünk döngölve. Még fel sem dolgoztuk Lemmy Kilmister halálát, amikor mindjárt az év első napján olvashattuk, hogy Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr távozott el. A fények és árnyékok szerelmesének és festőjének nevezett Zsigmond – aki saját bevallása szerint főiskolai mesterein kívül az olasz neorealistáktól és a francia újhullámosoktól tanult legtöbbet – tudását többször is mesterkurzus keretében adta tovább a magyar operatőr-tehetségeknek. Egy ilyen gyászhír után ki gondolta volna, hogy az év hátralevő részében még kapunk bőven pofont.

Sajnos jött is az nagyon hamar, hiszen január 10-én az internet valósággal felrobbant a Kaméleon, David Bowie halálhírének hallatán. Utolsó nagylemeze a Blackstar, január 8-án jelent meg, amit sokan egyfajta búcsúként értelmeztek. Másfél évvel a halála előtt diagnosztizáltak májrákot a zenésznél – szervezete eddig bírta a küzdelmet. Bowie-t 1996-ban iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2000-ben pedig a VH1 100 legnagyobb rockzenészt felsoroló listáján a 7. helyre került. 2002-ben a BBC által rendezett szavazás eredménye alapján összeállított 100 legnagyobb britet felsoroló lista 29. helyét érte el. Bowie pályája során 136 millió albumot adott el, és a brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartják számon. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolták.

Január 18-án Glenn Frey, az Eagles együttes énekes-gitárosa szállt be az égi zenekarba. Az együttes honlapján halálának okaiként a következőket adták meg, rheumatoid arthritis, akut fekélyes vastagbélgyulladás, tüdőgyulladás valamint egy bélműtét szövődménye. Öt listavezető kislemezzel és négy listavezető albummal koruk egyik legsikeresebb együttese volt. A legnagyobb sikert elért albumuk, a Hotel California bekerült minden idők 500 legjobb zenei felvétele közé, az együttes pedig kivívta magának a 75. helyet, minden idők 100 legnagyszerűbb zenekara között. Befolyásolva az 1960-as rhythm and blues, soul, bluegrass és rock zenekaroktól, mint a Byrds és a Buffalo Springfield, az Eagles hangzását úgy jellemezték mint “California rock”. Sal Manna, a CD jegyzetek szerzője a zenekar 1994-es Hell Freezes Over albumán, megjegyezte, hogy „Senki sem tudta pontosan mit jelent a California rock, kivéve talán annyit, hogy mivel Kaliforniában bármi lehetséges, akkor a zene ami arról az ígéret földjéről jött, szabadabb szellemű és szabadabban szárnyaló”. A Rolling Stone úgy írja le az Eagles hangzását mint „country színezetű vokális harmóniák és hard-rock gitár és dalszöveg kombinációját”.

Január 26-án Colin Vearncombe, művésznevén Black, brit énekes gyászhírétől lett hangos a sajtó. 2016. január 10-én autóbalesetet szenvedett Írországban Cork re­pü­lő­te­re kö­ze­lé­ben. Talán még hallotta Bowie halálhírét a rádióban. A súlyos fejsérülései miatt mes­ter­sé­ges kómá­ban tar­tot­ták, de meg­men­te­ni nem tud­ták. Január 26-án hunyt el. Legismertebb slágere a Wonderful life, ami 1986-ban került a piacra és minden házibuli kötelező dala lett.

Black halála után két nappal, január 28-án Paul Kantner, amerikai gitáros és énekes, a Jefferson Airplane, valamint utódegyüttesei, a Jefferson Starship és a Jefferson Starship – The Next Generation alapítójának halálhírét jelentették be. Az Airplane volt az 1960-as évek közepén, San Franciscóban kialakuló pszichedelikus mozgalom „zászlóshajója”. A San Franciscó-i együttesek közül sok tekintetben volt az első: elsőként játszott egy táncmulatságon – az 1965 októberében, a Longshoremen’s Hallban rendezett happeningen; elsőként kapott szerződést egy nagy kiadótól; elsőként szerepelt a televízióban; az Airplane-nek voltak először slágerei, és ők turnéztak elsőként az USA keleti partvidékén és Európában. A Jefferson Airplane az 1960-as évek végéig a világ legkeresettebb és legjobban fizetett koncertező együtteseinek egyike volt.

Február 3-án, 74 éves korában elhunyt az Earth Wind & Fire nevű, legendás R&B zenekar alapítója, producere és egyik vezetője, Maurice White. Több mint húsz éve küzdött a Parkinson-kórral, egy csütörtök hajnalban, álmában érte a halál. A betegséget 1992-ben diagnosztizálták nála, majd két évvel később fel kellett hagynia a turnézással. Betegségét nyolc éven át titokban tartotta, 2000-ben vallotta csak be a nyilvánosság előtt, hogy mi a visszavonulásának valódi oka. Együttesét ugyanebben az évben iktatták be a Rock & Roll Hall of Fame-be. Keith Emerson, angol billentyűs és zeneszerző március 10-én tette le végleg az orgonáját. A Nice, majd az Emerson, Lake & Palmer tagjaként vált világhírűvé. Őt tekintik a szimfonikus rocknak nevezett irány elindítójának. Dallamos és virtuóz stílusával számos újítást vezetett be: ő alkalmazta zenéjében először a Hammond-orgonát, majd a Moogot, ő szólaltatott meg néhány billentyűsorral hegedűket, kórusokat, nagyzenekari hangzást.

A tavasz derekán, az 57 éves énekesre, Prince-re a liftben összeesve találnak rá a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonában április 21-én. Még az év fele sem telt el, de a zeneszerető emberek már nem tudják feldolgozni mi történik a világban. Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének. Többféle zenei stílusban alkotó, stílusötvöző, új hangzásokat létrehozó kísérleteiről ismert művész volt. Egy igazi karizmatikus személy, talán Bowie után szabadon, szintén egy zenei kaméleon. A pop hercege 1985-ben az MTV-nek ezt nyilatkozta a hitről és a halálról:

"

Hiszek Istenben. Csak egy Isten van. És hiszek a túlvilágban is. Remélem, mindannyian látni fogjuk egyszer. Nagyon komolyan veszem a hitemet. Minden éjjel imádkozom, és nem kérek sokat. Mindig csak annyit mondok: köszönöm.

"

(Mi is köszönjük, Prince!)

Június 3-án egy nem zenész legenda, Cassius Clay, azaz Muhammad Ali akasztja szögre bokszkesztyűét. Olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó, polgárjogi aktivista, ENSZ-békenagykövet. 1967-ben megtagadta a katonai szolgálatot, ezért a tettéért az 1960-as nyári olimpia félnehézsúlyú (75–81 kg) bajnokát ötévi börtönre, illetve 10 ezer dollár pénzbírságra ítélték, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta. Évtizedeken át Parkinson-kórban szenvedett. 2016. június 2-án légzőszervi panaszokkal kórházba vitték, ahol június 3-án elhunyt.

Június 27-én a legnagyobb és legszerethetőbb pofozógép, mindenki Piedonéja, Bud Spencer halálhíre miatt sír az ország. Szinte minden magyar ember a könnyeivel küszködik, több generációnak adott szórakozást és a legtöbb családba beköltözött a tévéképernyőn keresztül. Nem lehetett nem szeretni azt a mosolygós szempárt. Bud legyőzhetetlen volt, ezért is hittük gyermekien, hogy örökké fog élni. Pályáját sikeres sportolóként kezdte: ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el.  Már életében a filmtörténet egyik legendás, sokat emlegetett alakjává vált. Első tengerentúli filmjének a forgatásán növesztette meg szakállát, és alkotta meg, majd vette fel a Bud Spencer művésznevet. Akkoriban divat volt angolos hangzású művésznevet választani, hogy ezáltal eladhatóbbak legyenek a western típusú filmek. A Budot, az egyik kedvenc sörmárkája neveként vette fel, a Spencer név pedig kedvenc színészére, Spencer Tracyre utal. Állítólag mókásnak találta, hogy termete ellenére Budnak (rügy) szólították.

Ez volt 2016 első hat hónapja, és úgy éreztük ennél rosszabb már nem lehet a folytatás. Sajnos tévedtünk. Július 19-én Somló Tamás, énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző, artista és jogász hagyott minket faképnél. Zenebohócként körbeutazta a világot Luxor nevű csoportjával, amivel jól keresett. Zenészként elsősorban a Locomotiv GT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként ismert, ahova Frenreisz Károly távozása után került be, de korábban rövid ideig az Atlasnak, ezt követően az Omegának, a Non-Stopnak és a Kex együttesnek is tagja volt. Laux József osztálytársa volt, aki augusztus 6-án követte őt az égi zenekarba. Laux az Omega és az LGT alapító tagja volt, Adamis Annával való válása után diszidált, és Los Angelesben telepedett le. Dolgozott együtt az Average White Banddel, Bryan Adamsszel, Boz Scaggs-zel, Dionne Warwickkal, Tanya Tuckerrel és Frank Zappával is.

"

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk…

"

Erre az üzenetre ébredt a világ november 7-én. Cohen pályafutását 1967-ben kezdte, és 14 stúdióalbumot adott ki, s nincs két hónapja, hogy legutóbbi You want it darker című albuma megjelent. Zenei munkásságával háttérbe szorította költői és írói tehetségét és sikerei után csak ritkán jelentetett meg verseket. Igazi művész volt, költő, regényíró, énekes és dalszövegíró, a szavak mestere.

November 25-én a kubai diktátor halála szintén megrendítette a világot, de a világ szomorú helyzetét semmi sem bizonyítja jobban annál, hogy Castro halálát sajnálják az emberek. És nem akarok kegyeletsértő  lenni, de egy diktátor haláláról csupán ennyit tudok írni. Nem többet.

Viszont Greg Lake halála, december 7-én igenis megrázott és sajnáltam. Keith Emerson billentyűs márciusi öngyilkossága után meghalt Greg Lake, a legendás Emerson, Lake & Palmer (ELP) másik alapembere is. A kiváló énekes, basszusgitáros, aki a King Crimsonban is szerepelt, 69 éves volt. Márciusban Lake egyébként még azt mondta, egyáltalán nem lepte meg zenésztársa halála. Ahogy mondani szokás: C’est la vie.

December 18-án Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő gyászjelentése rázza meg az országot. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán. 2002-ben Zsazsának autóbalesete volt Los Angelesben, részben lebénult, és kerekesszékbe került. 2005–2007 között két stroke-ja volt, 2011-ben amputálni kellett jobb lábát térdtől lefelé, fertőzés miatt. 99 éves volt.

"

Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.

"

Szenteste sem kímélt minket a zenészkaszás. Rick Parfitt, a Status Quo gitáros-énekese halt meg egy spanyol kórházban, ahol egy vállműtét utáni fertőzés következtében érte a halál. Az együttes az egyik valaha volt legsikeresebb brit rockzenekar, több mint 60 dallal szerepeltek a brit slágerlistán, ami igazi rekord. Az 1962-ben alakult Status Quo alapítói közül már csak a szólógitáros-énekes, Francis Rossi tagja a zenekarnak, Parfitt 1967-ben csatlakozott, és az ő beszállásával vette kezdetét az együttes sikerkorszaka.

Az idei év végső csapása pedig George Michael elvesztése, ehhez kétség nem férhet. Életében több mint 100 millió lemezt adott el, ebből hét brit első helyezett kislemezt, hét brit első helyezett albumot, nyolc amerikai első helyezett kislemezt és egy Amerikában első helyezett nagylemezt. 1987-es debütáló szólóalbuma, a Faith, több mint 20 millió példányban kelt el világszerte. 2004-ben a Radio Academy szerint az 1984 és 2004 között időszakot nézve az ő dalait játszották legtöbbször a brit rádiók. A Billboard listái alapján ő minden idők 40. legsikeresebb előadója. Harminc éves karrierje során számtalan díjat gyűjtött: három Brit Awards, négy MTV Video Music Awards, négy Ivor Novello Music Awards, három American Music Awards, és két Grammy-díj birtokosa lett. Mint nyíltan homoszexuális előadó, George Michael kiemelten támogatta a meleg közösségeket, illetve az AIDS elleni küzdelem egyik élharcosa volt.

George soha nem volt az általam hallgatott előadók között. Tudtam róla, ismertem a munkásságát és soha nem kérdőjeleztem meg a popzenének adott értékét. (Amíg eddig a rockzenészekre volt jellemző a korai halál, addig mára a popkultúra is korán szedi az áldozatokat. A drog térnyerése a mindennapokban, az, hogy elérhető lett bárki számára, megfordította az arányokat a fogyasztók és a nemfogyasztók között. Sajnos! Riasztó és nagyon elgondolkodtató.)

És ha majd túl leszünk a mély gondolatokon, akkor szedjük a sátorfánkat és haladjunk koncertekre, fesztiválokra és sok-sok kulturális rendezvényre, mert az élményeknél nincs jobb drog ezen a földön. Ha megnézzük a listát az idei legendákról, akiket már nem láthatunk soha többé, akkor nem kell sokat törni a fejünket, hogy miért is nagy esemény egy Guns-koncert. Vagy bármilyen koncert, ahol még láthatók nagy hatású, karizmatikus művészek. Ahogy a popzene elvesztette már majdnem az összes legendáját – Whitney Huston, Michael Jackson, Prince, George Michael –, nem tudhatjuk, mikor fogunk a rockzene oltára előtt toporogva állni, hogy mindenki elment. És nem a rockzenét temetem, hanem az egyedi, stílusteremtő személyiségeket, nem csak a zenei életben. Akik hatással vannak a világra, akarnak valamit mondani, közölni, és nem csak a szél lobogtatja a pofájukat.

Menjünk, amíg mehetünk! Sajnos még van 4 nap az évből, remélem MINDENKI jól van és nem lesz több gyászhír! Mert szüksége van az emberiségnek még sokáig, egy Madonnára, Alice Cooperre, Ozzy Osbournera, Tom Waitsre, Rolling Stonesra…. Maradjatok még, és alkossatok nekünk!

A szerzőről

Fesztiválzabáló és léggitár gyilkos vagyok. A rockzene nekem az, ami a régészeknek Attila sírja. Keresem és kutatom. Az más kérdés, hogy én tudom, hol temették el Attilát, de eddig senki nem kérdezett meg róla. Ahogy én sem kérdeztem meg egy régészt sem, hogy miért kell elbutulnia a mainstream zenének. Előszeretettel ragadnak el az érzelmek, és olykor utolér a nosztalgia, amikor még nem vettünk fel telefonnal koncertet, hanem helyette idegenekkel pogóztunk. Ahogy még most is, mert régi vágású gyerek vagyok. Sör és Rock and Roll!

Szólj hozzá!