A BudapestArtWeek egy hat napos rendezvény, melynek keretében több mint 60 helyszínen (a város vezető múzeumaiban, galériáiban és egyéb kiállító tereiben) 70 kiállítás és hozzá kapcsolódó program (tárlatvezetés, előadás, performansz, múzeumpedagógia) látogatható – mindez egy belépővel.

Nézzünk meg ebből a 120-ból egy-két számunkra is izgalmasabb programot az április 18-23. ig tartó menüből – egyébként annyi van, hogy azt sem tudjuk, hogy fogjuk bírni.

Zene és Kép – Tárlatvezetés és épületséta

A mai Andrássy út 67-71. szám alatt álló három palota egykor a Képzőművészeti Főiskolának, Műcsarnoknak és Zeneakadémiának adott otthont. A művészetek egységének gondolatát eleveníti fel a három épületet együttesen bemutató túra, amely képző- és zeneművészetek szintézisének jegyében zajlik. A látogatók betekintést nyernek a Mintarajziskola másfél évszázados anatómiai szertárába, a Műcsarnok és a Zeneakadémia díszes épületének múltjába. Régi és kortárs művészetek karöltve jelennek itt meg: a Barcsay teremben kortárs műélvezetet, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban pedig történeti visszatekintést ígérnek.

Raktárséta a Levéltár által őrzött iratok és dokumentumok között

Az Országos Levéltár épületében található raktárban vezetett túrán a levéltáros időutazásra invitálja a látogatókat. A terv az, hogy végigjárják azt a raktárat, amelyben 18-19. századi iratokat őriznek, felfedezve így egy levéltári raktárat belülről, a “túravezető” emellett a Levéltár történetéről is rengeteg érdekességet fog mesélni. A raktársétán ezúttal azonban nem csak az írott dokumentumok kerülnek előtérbe. A levéltáros segítségével olyan „mellékleteket” tekinthetnek meg, amelyeket egykorúan az iratokkal együtt küldtek el a helytartótanácshoz. Ezek a tárgyak (például posztóminták, útlevelek, „drágakő” és sok egyéb érdekesség) bizonyítékként szolgáltak a 18–19. századi emberek apró-cseprő ügyeinek intézésekor. 

Mit rejt a Hopp-villa kertje?

A tárlatvezetésén megismerhető a Hopp-villa kertje, melyet Hopp Ferenc világutazó, műgyűjtő 1885-ben vásárolt meg és egzotikus növényekkel és keleti eredetű műtárgyakkal rendezett be. A villa körül kialakított kert korának ismert keleti hangulatú kuriózuma volt, a kertben helyet kaptak az utazó által legjobban kedvelt vidékek: India, Kína és Japán jellegzetes formakultúráját felidéző tárgyak is. A kert megtekintése után a Nágák, elefántok, madarak kiállításon a délkelet-ázsiai textilművességről, viseletekről, mintakincsről és hagyományokról tudhattok meg többet.

Ahol a sárga villamos is jár

Ha Budapesten járunk-kelünk, lépten-nyomon szobrokba, emlékművekbe botlunk, amik mellett sietve haladunk el. A szobrok története olykor csak városi legenda, máskor a történelem fontos epizódjára emlékeztet. Túl sok az emlékmű? Nincs idő megnézni őket? Most megállhattok a szobrok előtt, és megismerhetitek a történetüket.

Újbudai szobrok

A túra a Móricz Zsigmond körtéri Gombánál kezdődik, majd a Bartók Béla úton a Gellért térig folytatódik, onnan pedig séta fel a Gellért-hegyre.

Modern idők

Mácsay Krisztina tárlatvezetése a  Modern idők – Magyar művészet a millennium és a második világháború között című kiállításban.A kiállítás a századfordulótól a második világháború végéig terjedő időszak legfontosabb alkotóit és törekvéseit mutatja be. Az 1896 és 1945 közötti művészetre koncentráló kiállítási egységben közel 150 festmény, 30 szobor és 200 érem tekinthető meg. A szimbolizmushoz és a szecesszióhoz köthető alkotások közül kiemelkedik Gulácsy Lajos Varázslat (Varázsló kertje) című műve. A Magyar Vadak, a Nyolcak (többek között Czóbel Béla, Czigány Dezső, Pór Bertalan, Kernstok Károly művei), az avantgárd (Nemes Lampérth József, Uitz Béla, Bortnyik Sándor, Tihanyi Lajos alkotásai) mellett a két világháború közötti tendenciák, Vajda Lajos és Ámos Imre festészete kapott helyet. A nagybányai művésztelep alkotói – főként Ferenczy Károly -, illetve Rippl-Rónai József művészetén túl a Képzőművészek Új Társasága (KUT) tagjainak (például Berény Róbert, Márffy Ödön) és a Gresham-kör művészeinek (Szőnyi István, Bernáth Aurél, Egry József, Pátzay Pál) remekművei tekinthetők meg.

A teljes program itt

A Budapest Art Week ’17 (2017. április 18-23.) összes programja egy karszalaggal látogatható. Teljes árú jegy: 4000 Ft; diák/nyugdíjas: 3000 Ft

 

 

A szerzőről

A jövőben én leszek a felelős, hogy a rock–metál világ nagyágyúiról minél több friss hírt és koncertbeszámolót kapjatok. Ígérem, nem leszek tétlen! Az igazán nagyok mellett pedig folyamatosan leereszkedünk az igazi mély underground pokolba is, hogy lássátok, mi megy a felszín alatt. Teljes magabiztossággal merem állítani, hogy rengeteg jó zenekar van (nem csak hazánkban) hanem külföldön is, akik nem kaptak eddig kellő figyelmet. Ebből a mocsokból származom én is, így garantálom, hogy nem fogtok unatkozni, ha minket választotok! Ha esetleg szeretnétek a zenekarotokról egy velős kritikát, keressetek engem!

Szólj hozzá!