A szakadó esőben és a rémes hidegben csak az sarkallt arra, hogy túléljem a hetet, hogy szombat este lejutok a Trafik klubba, és elmerülök a doom–sludge mérhetetlen mocskában. Három hazai zenekar és a horvát Negative Slug mutatta meg magát az este folyamán.

Az estét nem sokkal nyolc után a Manic Miner nyitotta meg. Ha azt mondom, hogy a zenekarról nem sokat hallottam, akkor sokat mondok. Konkrétan eddig semmit sem tudtam róluk. Az instrumental zenét játszó négy tagú formációt úgy lehet a legjobban leírni, hogy igazi old school stoner íz megfűszerezve néhány törtebb ritmussal. A srácok, illetve a hölgy dobos jó mezsgyén járnak, hogy melyik témából mennyit kell játszani, kapisgálják, hogy mikor minek hol van a helye, de mégsem érzem azt, hogy a következő koncertjüket is feltétlen látnom kell. Bennük van az, hogy csináljanak valami kiemelkedőbbet, bennük van a kraft, csak még nincs meg igazán az a bizonyos plusz, amitől azt mondom majd, hogy ez most odabaszott keményen. A hely adottságaihoz képest eléggé jól szóltak, bár a dobos hölgynek meg kell tanulnia megerőszakolni a dobot. Tipikus hiba rengeteg zenekarban, hogy simogatják a cint, de ugyanez igaz az egész szerkóra. Nem simogatni kell, hanem olyan istenesen odavágni neki. Bemelegítésnek tökéletesek voltak, amennyit játszottak az pont kellemes volt. Egy bő év múlva azt mondom, hogy ismét nekiesnék a zenéjüknek, hogy addig kicsit jobban kiforrja magát az egész.

Az átszerelés sok időt nem vett igénybe, azonban mégis volt valami gebasz a Basement Haze cuccával, pontosabban egy tápkábel hiányzott, így a rohangálás, miatt a srácok rövidebb műsort voltak kénytelenek adni. Ez az ő esetükben azonban nem könnyű feladat. Hazánk perpillanat legígéretesebb doom triója ugyanis tíz percnél rövidebb dalokat nem szokott írni. Így a maradék húszperces műsorba összesen két dal fért bele, de azok letépték a fejünket. Be kell valljam, hogy elfogult vagyok velük. Átmentünk a srácokkal sok jón és szaron is közösen, de egyszerűen nem lehet belekötni abba, amit csinálnak, még akkor sem, ha akarnék. Olyan mocskot képviselnek hazánkban, amit utoljára a Torn From Earth hozott be a szobánkba. Nem is értem, hogy a budapesti Bongzilla koncerten miért nem ezek a srácok zenélnek a fő banda előtt? Egyre több helyen el lehet őket csípni, egyre többen vannak a bulijaikon és egyre többször mutatják meg nekünk/nekem, hogy el kell felejteni mindent, ami nyomja a vállad, és csak le kell merülni a mocsár legaljára.

A horvátok előtt a Her Highness vette uralmába a mini színpadot. A basszusgitár-dob duó tud fogós témákat alkotni, azonban engem mégsem tudtak meggyőzni. A zenéjükből kegyetlen módon hiányzik egy gitár és egy ordibálósabb ének. Vannak király témák azon a basszusgitáron, vannak király groove-ok, csak ezek elvesznek így. Egy idő után az izgalmasabb téma átcsap egy monoton, unalmas témává, ami ugyan olyan, mint az előtte lévő másik téma volt. Van bennük tehetség, van bennük ráció, de ahhoz, hogy ez tényleg kiteljesedjen, ahhoz kell egy gitár és ének ebbe a zenébe. Végig azon agyaltam, hogy arra a témára vajon milyen királyul lehetne ordítani, illetve milyen tekerős, állat témát lehetne rá építeni. Ha a két plusz közül legalább egy teljesülne, akkor azt mondanám, hogy a srácok rajongója is lehetnék simán, de így…

Az est fénypontja egyértelműen a Negative Slug volt. Erről a zenekarról is csak érintőlegesen hallottam, bevallom, talán max. két számukat hallgattam meg, egy béna laptop hangszórón, de már akkor éreztem, hogy ezt látnom kell. Egyből ki kell emelni a dobos srácot. Amit említettem, hogy hiba a magyar zenekaroknál, annak az ellenpéldáját tökéletesen reprezentálta. Erőből ütötte az összetákolt dobot, az volt a csoda, hogy nem dőlt össze… Az énekes egyedi orgánumával totál megfogott. Nincs kimondottan jó hangja a srácnak, de van egy egyedi, olyan eyehategodos karaktere, amire azt mondom, hogy sokkal jobb, mint egy átlagos énekes. Érdekes volt a számomra, hogy a basszusgitáros és gitáros nem használtak analóg pedálokat, és mégis olyan hangokat csikartak ki az erősítőkön keresztül, hogy azt a legmenőbb kézzel készült pedálok is megirigyelnék. Mondhatjuk, hogy a horvátok jöttek, és nemcsak pofán vágtak, hanem még belénk is rúgtak, hogy végre megtudjuk milyen az igazi apokaliptikus doom. Amíg ilyen tehetségek élnek elrejtve Európában, addig van remény arra, hogy igényes zenék fognak még születni.

Az este folyamán jól éreztem magam, söröztünk régi haverokkal és közben igényes, faszán összerakott riffeket hallgattunk. Ez volt az első trafikos élményem itt a Mikszáth téren, és hát a hely azért hagy némi kívánnivalót maga után. A hangzás az hagyján, kis klub, nem várunk tőle egy A3-as soundot. De az, hogy a dobot konkrétan a pult alól kukázták össze, az számomra meglepő volt. A dobemelvény pedig egy olyan pici placc, hogy az állványokat nem bírod rendesen kinyitni, csak imádkozol, hogy az összeszigszalagozott cucc valamennyire megtartsa azt a rohadt ride állványt, és ne boruljon le minden a francba. Emellett a hangosító néninek nem ártana egy-két leckét vennie még. A Basement Haze koncert közben lecsavarni a basszust eszméletlen nagy hiba volt. Ennek következtében a második dal nem is ütött akkorát, mint az első. Egyszerűen az ilyen típusú zenékbe kell a basszus, kell a mély, különben megöli az egész hangulatát. Ettől függetlenül szeretnék még rengeteg ilyen koncerten részt venni, és erre bíztatok mindenki mást is! Támogasd az undergroundot! Menjetek minél több buliba! Ne izgasson az sem, ha hétköznap van. Egy neccesebb másnap a melóban simán megéri, ha ilyen zenekarokat láthatunk! A galériát ITT nézheted!

A szerzőről

A jövőben én leszek a felelős, hogy a rock–metál világ nagyágyúiról minél több friss hírt és koncertbeszámolót kapjatok. Ígérem, nem leszek tétlen! Az igazán nagyok mellett pedig folyamatosan leereszkedünk az igazi mély underground pokolba is, hogy lássátok, mi megy a felszín alatt. Teljes magabiztossággal merem állítani, hogy rengeteg jó zenekar van (nem csak hazánkban) hanem külföldön is, akik nem kaptak eddig kellő figyelmet. Ebből a mocsokból származom én is, így garantálom, hogy nem fogtok unatkozni, ha minket választotok! Ha esetleg szeretnétek a zenekarotokról egy velős kritikát, keressetek engem!

Szólj hozzá!