Először adtak át szakmai fesztiváldíjat Magyarországon. Négy produkció kapott Goldenfeszt 2016 díjat. Meg két zenekart.

Egyelőre egy szűkebb szakmai kör áll a kezdeményezés mögött, saját bevallásuk szerint a díj bírálásán egész évben dolgozott a csapat. Talán némi melót meg tudnának takarítani, ha kicsit több, fesztiválokról rendszeresen tudósító oldalt, blogot, embert keresnek meg.

A Goldenfeszt mint magyar fesztiváldíj ismerősen csenghet, hiszen már 2012-ben megszületett, 2014-ig csak mint közönségdíj létezett. 2014-ben beszállt a zeneipari képzéseket szervező Majdnem Híres Rocksuli, és szakmai díjakat is osztott. Idén sikerült az NKA és a Cseh Tamás Program pályázatán támogatást szerezni, így születtek meg 2016 legjobb magyar fesztiváljai. A zsűri feladata az volt, hogy figyelembe véve a fesztiválszervezés trendjeit, a fesztiválok kommunikációját és a közönség szavazatait, döntsön a három szakmai díj odaítéléséről. A szakmai hátteret a Majdnem Híres Rocksuli biztosította, a rendezvényen dolgozó roadok, hangosok, fényesek szavazatait a Road Vasárnap Brigád gyűjtötte össze, és a Goldenfeszt önkéntes helyszíni bírálói is szavazhattak, akik egész évben fesztiválozóként járták a rendezvényeket.

Szóval. A Goldenfeszt 2016 hat kategóriában adott ki díjakat. A zsűri döntött a kicsi, a közepes méretű és a nagyfesztiválok szakmai díjáról. A közönség díjazta a zenekarokat, és a legtöbb szavazatot gyűjtő fesztivál is kapott Közönségdíjat, továbbá két közönségdíj várt egy-egy zenekarra is.

(Mivel sok fesztivál nem közöl látogatottsági adatokat, a fesztiválok besorolását a Facebook oldalak lájkszáma alapján határozták meg a szervezők: 1000 és 10.000 like között kisfesztivál; 10.000 és 60.000 like között közepes méretű fesztivál; 60.000 like fölött nagyfesztivál.)

Lássuk a medvét!

Magyar Fesztiválok Felfedezettje Zenekarok Közönségdíja
Blahalouisiana

Magyar Fesztiválok Zenekara Közönségdíj
Irie Maffia

Közönségdíj
S.U.N. Fesztivál

Legjobb magyar kisfesztivál
UbikEklektik Összművészeti Fesztivál

Legjobb magyar közepes méretű fesztivál
Fishing On Orfű

Legjobb magyar nagyfesztivál
Sziget Fesztivál

 

 

 

A szerzőről

Fesztiválzabáló és léggitár gyilkos vagyok. A rockzene nekem az, ami a régészeknek Attila sírja. Keresem és kutatom. Az más kérdés, hogy én tudom, hol temették el Attilát, de eddig senki nem kérdezett meg róla. Ahogy én sem kérdeztem meg egy régészt sem, hogy miért kell elbutulnia a mainstream zenének. Előszeretettel ragadnak el az érzelmek, és olykor utolér a nosztalgia, amikor még nem vettünk fel telefonnal koncertet, hanem helyette idegenekkel pogóztunk. Ahogy még most is, mert régi vágású gyerek vagyok. Sör és Rock and Roll!

Szólj hozzá!